Pandemi Sürecinde Gözünüze Gözünüz Gibi Bakın

Tip 1 ve tip 2 diyabetli hastalar göz problemleri açısından yüksek risk altındadırlar. İçerisinde bulunduğumuz pandemi sürecinde diyabetli hastalar düzenli hekim kontrollerini erteleyebiliyorlar. Düzenli kontrollerin ihmal edilmemesi son derece önemlidir, çünkü bu kontrollerin ihmal edilmesi diyabete bağlı gelişebilecek bazı problemlerin tanısını geciktirebilir.

Özel dosyamızın bu bölümünde diyabete bağlı gelişebilecek göz problemleri üzerinde duracağız.

Peki Diyabet Gözlerimizi Nasıl Etkiler?

Kan şekeriniz çok yüksek olduğunda diyabet gözlerinizi etkiler. Kısa vadede, yüksek kan şekeri nedeniyle görme kaybı yaşamanız olası değildir. Diyabet hastaları diyabet bakım planlarını veya ilaçlarını değiştirdiklerinde bazen birkaç gün veya hafta bulanık görmeyle karşılaşabilirler.

Yüksek kan glikoz seviyesi sıvı seviyelerini değiştirebilir veya gözünüzün odaklanmanıza yardımcı olan dokularında şişmeye neden olabilir ki bu da bulanık görmeye neden olur. Bu tür bulanık görme geçicidir ve kan glikoz seviyeniz normale yaklaştığında kaybolur.

Eğer kan glikoz seviyeniz uzun süre yüksek kalırsa gözünüzün arkasındaki küçük damarlara zarar verebilir. Hasarlı kan damarları sıvı sızdırabilir ve şişmeye neden olabilir. Yeni zayıf kan damarları da büyümeye başlayabilir. Bu kan damarları gözün orta kısmına kanayabilir, yara izine neden olabilir ya da gözünüzün içinde tehlikeli derecede yüksek basınca neden olabilir.

Diyabete Bağlı Gelişebilecek 3 Göz Problemi

Diyabet hastalığının göz sorunlarına neden olduğunu ve körlüğe yol açabileceğini duymuş olabilirsiniz. Diyabet hastalığı olan kişilerde, diyabet hastalığı olmayan kişilere göre daha yüksek görme kaybı riski vardır. Ancak diyabetli çoğu insan zaman içerisinde küçük göz rahatsızlıkları dışında başka göz rahatsızlıklarıyla karşılaşmazlar.

Diyabete bağlı gelişebilecek tüm istenmeyen olaylarda olduğu gibi gelişebilecek göz problemlerinde de diyabet kontrolü oldukça önemlidir, bu nedenle diyabet hastalarının hekim kontrollerini düzenli bir şekilde gerçekleştirerek diyabetlerinin kontrol altında olduğundan emin olmaları doğru bir yaklaşım olacaktır.

1-Glokom:

Diyabetli kişilerin, diyabetli olmayan kişilere göre glokomdan muzdarip olma olasılığı daha yüksektir. Diyabet ne kadar uzun süreli olursa, glokom görülme oranı o kadar fazla olur. Risk aynı zamanda yaşla da artar.
Glokom gözde basınç arttığında ortaya çıkar. Yüksek basınç kanı retinaya ve optik sinire taşıyan kan damarlarını sıkıştırır. Retina ve sinir hasar gördüğü için görme yavaş yavaş kaybolur.

2-Katarakt

Diyabet hastası olmayan birçok insan kataraktla karşılaşır, ancak diyabet hastalığı olan kişilerin bu göz rahatsızlığını geliştirmesi daha olasıdır. Diyabetli kişiler ayrıca daha genç yaşta kataraktla karşılaşmaya eğilimlidirler ve bu kişilerde katarakt daha hızlı ilerlemeye eğilimlidir. Katarakt, normalde şeffaf olan göz merceğinin bulanıklaşmasıdır. Kataraktı olan insanlar için bulutlu lenslerden görmek, buzlu veya buğulu bir pencereden bakmak gibidir.
Hafif kataraktlarla başa çıkmanıza yardımcı olmak için daha sık güneş gözlüğü takmanız ve gözlüğünüzde parlamayı kontrol eden lensler kullanmanız gerekebilir.

3-Diyabetik Retinopati

Diyabetli kişilerde diyabetik retinopati adı verilen bir göz hastalığı oluşabilir. Bu göz hastalığı yüksek kan glikozu seviyelerinin retinadaki kan damarlarına hasar vermesi sonucu oluşur. Bu kan damarları şişebilir veya sızıntı yapabilir. Veya kapanabilirler ve kanın geçişini engelleyebilirler. Bazen retinada anormal yeni kan damarları büyür. Tüm bu değişiklikler görme duyunuzdan çalabilir.

Diyabetik Göz Hastalıklarını Önlemeye Yardımcı Olacak İlk 5 Adım

  • Yılda en az 1 kez kapsamlı bir dilate göz muayenesi yaptırın

Erken evrelerinde diyabetik göz hastalığı genellikle hiçbir belirti göstermez. Bir dilate göz muayenesi görüşünüzde herhangi bir değişiklik fark etmeden önce göz doktorunuzun retina ve optik siniri hasar belirtileri açısından daha ayrıntılı inceleme yapmasına olanak tanır.

  • Kan Glikoz Seviyenizi Kontrol Edin

Kan glikoz seviyenizi iyi kontrol altında tutmak yazıda bahsedilen göz problemlerini önlemeye yardımcı olur.

  • Sağlıklı kan basıncı ve kolestrol seviyelerini seviyelerini koruyun

Yüksek tansiyon ve yüksek kolestrol, sizi göz hastalığı ve görme kaybı için daha büyük risk altına sokabilir. Her ikisini de kontrol altında tutmak sadece gözlerinize değil, genel sağlığınıza da yardımcı olacaktır.

  • Sigarayı bırakın

Sigara içiyorsanız, diyabetik retinopati ve diyabetle ilişkili diğer göz hastalıkları riskiniz daha yüksektir.Tütünü bırakmak bu riski azaltmaya yardımcı olacaktır.

  • Egzersiz

Düzenli egzersiz, diyabetinizi kontrol etmeye yardımcı olurken gözlerinizin mümkün olduğunca sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.
Eğer diyabet hastasıysanız endişelenmeyin, görme duyunuzu koruyabilirsiniz. Göz hastalığı riskinizi azaltmak için göz doktorunuzla hastalığınızı aktif olarak yönettiğinizden emin olun ve pandemi döneminde düzenli göz kontrollerinizi ertelememeniz göz sağlığınız açısından oldukça değerlidir.

Sağlıklı ve mutlu günler dilerim
Stj.Dr.Fatih Mehmet MURAZ

Kaynaklar

  • https://www.diabetes.org/diabetes/complications/eye-complications
  • https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/top-five-diabetes-steps
  • https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-diabetic-retinopathy
Diyabete bağlı gelişebilecek 3 Göz Problemi ve Pandemi
COVİD- 19 Pandemisi’nin Gözdesi ”DİYABET”
Diyabete Bağlı Göz Problemleri: Eczacılar Bu Konuda Ne Diyor?

Tekrar Hoşgeldin!

Hesaba Giriş Yap

Hesap Oluştur!

Kayıt Olmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Kullanınıcı Sözleşmesi ve Gizlilik Politikası Aydınlat Metnini Kabul Ediyorum.

Şifremi Unuttum

Lütfen şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.