Eczacı Atamaları Sıkça Sorulan Sorular

GENEL SORULAR

  • Her yıl kaç kez atama yapılıyor? – Bugüne kadar ortalama her yıl 4 civarı atama yapıldı.
  • Her yıl kaç eczacı alınıyor? – Yaklaşık 200-300.
  • Atandığım yerde en az ne kadar çalışmam gerekir? – Yeni atandığınızda aday memur unvanıyla çalışırsınız ve 1 yıl boyunca aday memur olarak kalırsınız. Bu 1 yıl içerisinde normal atamalara başvuramazsınız. Sadece olağandışı bazı hallerde (sağlık mazereti, bakmakla yükümlü olduğunuz bir aile ferdi, ölüm tehdidi…) başka bir ile tayin isteyebilirsiniz. Eş durumuyla ilgili şartlara ilgili maddeden bakabilirsiniz. Normal tayinlere başvurmak için de 2 yıl zorunlu hizmeti tamamlamanız gerekir.
  • Eş durumu tayinlerinde genel kurallar nelerdir? – Yeni yönetmelikle bir takım kısıtlamalar geldi.
  1. Eşiniz özel sektördeyse veya eczane eczacısıysa: Yanına tayin olamazsınız.
  2. Eşiniz başka bir devlet kurumundaysa: TSK, Emniyet, mülki idare amirliği, milli istihbarat, hakim, savcı ise istediğiniz zaman yanına tayin isteyebilirsiniz.
  3. Kamuda Eczacıysa: Eşiniz C veya D hizmet grubunda bir yerde çalışıyorsa yanına tayin olabilirsiniz yoksa eğer yine C veya D hizmet grubunda bir ile birlikte tayin olursunuz. Ayrıca milletvekili, muhtar veya noter ise yine yanına tayin olabilirsiniz.
  4. Kamuda sağlık çalışanıysa(ECZACI DEĞİL): Bakanlık ve Bağlı Kuruluş Merkez Teşkilatı kadroları, il sağlık müdürü, halk sağlığı müdürü, genel sekreter, başkan, hastane yöneticisi, başhekim, eğitim görevlisi, başasistan, yan dal uzmanı, tabip veya diş tabibiyse yanına tayin olabilirsiniz.
  • Eğitim mazeretiyle (yüksek lisans, doktora veya başka bir bölüm) tayin isteyebilir miyim? – Hayır, eczacılar, hekimler ve diş tabipleri stratejik personeldir, eğitim mazeretiyle tayin isteyemezler.
  • Alt bölge tayini nedir nasıl uygulanır? – Kadrosu çok dolu olan bir ilden nispeten daha az çalışanı olan bir diğer ile atandığınız yerde 2 yılı doldurduysanız `alt bölge tayini` isteyebilirsiniz. Hangi ilden hangi illere tayin isteyebileceğinizi bulmak için http://www.saglik.gov.tr/YHGM/ana-sayfa/1-15894/20161011.html bu adresten son yayınlanan Bölge Hizmet Grupları listesini açmanız ve eczacılar için oluşturulmuş iller sıralamasına bakmanız lazım.
  • Normal tayinler ne zaman yapılır? – Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında tayin istenebilecek hastanelerin listesi yayınlanır, başvuranlar içerisinden ilgili yeri tercih edenlerden puanı yüksek olanın tayini yapılır.

BAŞVURU SÜRECİ

  • Atamalara nasıl başvuruluyor? – Öncelikle bu adresten kullanıcı kaydı oluşturun, bundan sonraki tüm süreçte yine bu sayfa üzerinden işlem yapıyor olacaksınız: http://www.pbs.saglik.gov.tr

Daha sonra bu adresten yaptığınız başvuruyu imzalayarak ilanda yer alan diğer evraklarla birlikte Ankara`ya Kamu Hastaneleri Kurumuna göndereceksiniz.

  • Henüz diplomam yok geçici mezuniyet belgesiyle başvuru yapabilir miyim? – Evet, başvuru tarihinde mezun görünmeniz gerekmektedir.
  • Askerdeyken başvuru yapabilir miyim? Atanırsam ne olur? – Evet askerdeyken de başvurabilirsiniz. Atandığınız takdirde askerliği bitirip ondan sonra atandığınız yerde başlarsınız memuriyete.
  • Diploma fotokopisi noter onaylı mı olmalı? – Noter onayları kalktı, fotokopisini yollamanız yeterli.
  • Tercihlerde sıralama önemli mi? – Evet çok önemli hatta sadece ilk tercihiniz önemli diyebiliriz çünkü ikinci tercihine veya sonraki tercihine atananlar artık olmuyor. Bir yeri önce ilk tercihine yazanlar arasından kura çekilip biri yerleştiriliyor. Eğer bir yeri kimse ilk tercihine yazmamış olursa ancak o zaman o yeri ikinci tercihine yazanlar arasından kura çekiliyor. Zaten 50-100 arası eczacı alınıyorken başvuru yapan sayısı 1100 civarında olduğundan heryeri illaki birileri ilk tercihine yazmış oluyor ve ikinci tercihlere sıra gelmiyor.
  • En çok hangi iller tercih ediliyor? – Bununla ilgili resmi bir veri olmamakla birlikte gözlemlediğimiz kadarıyla en çok İstanbul ve Ankara daha sonra İzmir tercih ediliyor. İstanbul’un çevre illeri de çok tercih ediliyor.

ATANMA SONRASI

  • Kurada atandım, ne kadar süre içerisinde işe başlarım? – Yaklaşık 1-2 ay içerisinde.
  • Atandıktan sonra ne yapmalıyım? – Atanma sonrası atananlardan istenen evraklar ilan sayfasında yer alır, onları Kamu Hastaneleri Kurumuna Ankara’ya göndermeniz gerekir. Daha sonra çalışacağınız ilin Sağlık Müdürülüğüne müracaat edin onlar sizi yönlendirir.
  • Hemen maaş alır mıyım?- İşe başladığınız tarih maaş gününden önce ise (her ayın 15’i) o ay maaş alırsınız.
  • Yolluk alır mıyım? – Hayır. Yolluğu sadece zaten çalışan ama bir yerden başka bir yere tayin olan memurlar alır.
  • Eczacılar ne kadar maaş alıyor?

Normal devlet hastanelerinde çalışanların maaşı 4 parçadan oluşuyor:
1- Sabit maaş: 2500
2- Sabit döner: 1150
3- Performans/Ek Ödeme: 0-1800 arası (hastanenin kazancına bağlı ve kaç gün işe gittiğinize bağlı)
4- Nöbet ücreti: 0-1500 arası (normal nöbet mi icap nöbeti mi tuttuğunuza ve kaç saat nöbet tuttuğunuza bağlı)

Sağlık müdürlüklerinde çalışanlar devlet hastanelerinden farklı olarak performans ve nöbet almıyorlar.

TİTCK’da çalışanlar 3500-4000 arası alıyorlar kıdemlerine göre.

Üniversite hastanelerinde çalışanlar 3800-5200 arası alıyorlar.

 

Tekrar Hoşgeldin!

Hesaba Giriş Yap

Hesap Oluştur!

Kayıt Olmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Kullanınıcı Sözleşmesi ve Gizlilik Politikası Aydınlat Metnini Kabul Ediyorum.

Şifremi Unuttum

Lütfen şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.